Aanleg warmtenetwerk in Maasdijk weer gestart
De aanleg van het warmtenet in Maasdijk is weer gestart. Er was in de eerste fase al 6,5 km aangelegd en daar komt nu 5 km bij. Daar is aannemer A. Hak tot begin zomer (de planning is week 22) van volgend jaar druk mee bezig.
drie doubletten
Bij de geothermielocatie Maasdijk aan de Lange Kruisweg zijn drie doubletten geboord, waarvan de eerste in het voorjaar 2024 in gebruik wordt genomen om de telers in het Westland aan te kunnen sluiten op het warmtenet. Het tweede deel van de aanleg van de warmteleidingen start vanaf Geerbos, een zijstraat van de Lange Kruisweg en sluit aan of het reeds aangelegde tracé.
Van pauze naar schop in de grond
Afgelopen zomer is de aanleg van het warmtenet in Maasdijk grotendeels gepauzeerd. Reden daarvoor waren de fors stijgende kosten. “We hebben gewerkt aan het beheersbaar krijgen van de kosten, zo is het ontwerp en de aanlegmethode onder de loep genomen. Dankzij standaardisatie en minder horizontale boringen is het gelukt de werkzaamheden weer te hervatten”, aldus Zeki Gultekin (realisatiemanager WnW).
ruimte vinden in volle ondergrond
Dat aanleggen van het warmtenet is bepaald geen sinecure, omdat er zowel onder als boven de grond weinig ruimte is, moet alles vooraf zorgvuldig worden uitgekiend door de engineers. Nico Glorie, projectleider Warmte netwerk Westland, vertelt dat zeventig procent van de leidingen via boringen de grond in gaan, daar waar op andere plekken in Nederland meer wordt gegraven. “Dat heeft te maken met het feit dat het boven (kassen, wegen, woningen) en onder de grond (kabels en leidingen) nogal vol is.”
Bereikbaarheid: werk telers gaat 24/7 door
“Ook hebben we natuurlijk te maken met de bereikbaarheid van omliggende tuinbouwbedrijven”, vertelt Ad Marijnissen, directievoerder Warmte Netwerk Westland. “Het werk gaat in deze regio 24/7 door.” De bedrijven die in het komende halfjaar op het warmtenet worden aangesloten zijn Batist, Edplant, Vreugdenhil, Middelburg, Van der Maarel Orchids, Van Paassen, Lans, Overkleeft, De Schenkel, Van Schie en Prominent/Green2Grow. “Voordat de warmtewisselaars bij de telers worden aangesloten gaan we eerst de aangelegde warmteleidingen testen en spoelen. Dat is essentieel in het proces."
Afstemming met instanties
Om de werkzaamheden goed te laten verlopen is er overleg geweest met de betrokken telers en instanties als provincie, waterschap, gemeenten en de diverse nutsbedrijven. De omgevingsvergunning is inmiddels afgegeven. “Ook is er afstemming over de bereikbaarheid en het inplannen van de werkzaamheden. Dit kost tijd, maar we hebben goed kunnen schakelen met alle partijen, zodat we nu in volle vaart verder kunnen gaan.“ Het vermogen dat in de eerste 6.5 km kan worden geleverd is 9,5 Megawatt en daar komt met de uitbreiding met 5 km 7 Megawatt bij.
Het warmtecluster Aardwarmte Maasdijk is onderdeel van Warmtesysteem Westland. Een regiodekkend warmtenetwerk waarbij straks meerdere aardwarmtebronnen onderling worden verbonden.